Top sellers

Information

Manufacturers

New products

Suppliers

No supplier

Latest posts

Specials

Texas Rig

10620 Views 0 Liked

Aan je fluorocarbon voorslag komt:

  • een rubber stoppertje
  • een bullet weight, een gewichtje in de vorm van een kogel
  • een kraal
  • een offset haak, meestal Extra Wide Gap


Het stoppertje zorgt ervoor dat je gewicht niet helemaal de hoofdlijn op ritst. Dit moet trouwens niet strak tegen de rest van de montage geduwd worden, een beetje speling is gunstig.

Het bullet weight kan van messing zijn, van lood, of helemaal top: van tungsten (wolfraam). De belangrijkste eigenschap is dat het gestroomlijnd is: het kan zich overal door wringen zonder te blijven haperen.

De kraal beschermt in eerste instantie de knoop. Die houdt het niet lang vol als er een metalen gewicht tegen schuurt. Maar je kan ook glazen kralen gebruiken die aantrekkelijk ratelen als je de rig animeert.

Een offset haak is de clou van de hele zaak, deze zijn ook ontwikkeld voor de Texas rig. In de haaksteel zit er een knik, een verzet. Dit is de offset. De haaksteel loopt dan in een wijde bocht rond het aasje langs richting haakpunt. Bij een extra wide gap haak is de bocht extra breed. Die heb je nodig als je aasje dik of stug is. Het slankere model is een offset worm hook, die gebruik je voor wormen en slanke aasjes.

De Texas rig blinkt uit om en rond obstakels. Omdat de haak verstopt zit in het zacht kunstaas, kan je langs takken en planten vissen zonder vast te hangen. Omgevallen bomen, boomwortels, rotsen, en alle soorten planten met harde stengels zijn het terrein waar de Texas rig onverslaanbaar is. Vaak houdt de vis zich op zulke plaatsen schuil.

Deze rig kan ook van grote waarde zijn wanneer de roofvis zich voedt op de bodem, met larven, kreeftjes, of zwartbekgrondels. Een bruin kunstaasje op een Texas of Carolina rig kan in dat geval onklopbaar zijn.

Het grote nadeel is: je moet de haak expliciet zetten, en dan nog is de haakkans nooit 100%.

Posted in: Fishing techniques